menu
poklici prihodnosti
Privoščite si kvalitetne počitnice!
Uspešni delovni »svet« je v poletnem času razdeljen na dva pola: na tiste, ki gredo na dopust, ker morajo, in to le, če utegnejo (kar pomeni: ne nujno v visoki sezoni), in na tiste, ki si počitnice brezkompromisno privoščijo v načrtovanem terminu.

Počitniška destinacija

Pri izbiri je potrebno upoštevati, da se vrhunec počitniške sezone res še vedno odvija predvsem julija in avgusta, vendar pa si lahko počitnice privoščite v vsem letu. Številne dopustniške destinacije, ki so poleti sila naporne – vročina, gneča, pomanjkanje ustreznih turističnih kapacitet, (pre)visoke cene – so v preostalih mesecih leta veliko privlačnejše.

Telesna dinamika in gibanje

Na pragu počitniške prostosti zdravniki in športnomedicinski strokovnjaki sodobnemu (pre)zaposlenemu in (pre)obremenjenemu človeku priporočajo, naj postopoma stopnjuje količino, hitrost in pogostost gibalne dejavnosti, obenem pa naj se intenzivneje ukvarja predvsem z naslednjimi fizičnimi aktivnostmi: hoja, plavanje, jadranje, hribolazništvo in pohodništvo, pa tudi tenis, golf, igre z žogo … Hoja zna biti izredno učinkovita, preprosta in prijetna oblika gibanja, primerna vedno, povsod in za vsakogar, predstavlja ubikvitarno obliko rekreacije, ki si jo lahko privošči vsakdo, v vsem letu. Idealna oblika gibanja, sprostitve in zabave je plavanje - šport, ki sodi med zapovedi poletnega časa in ga uvrščamo med najbolj priljubljene in učinkovite oblike aerobne telesne aktivnosti. Jadranje in deskanje sta pravi balzam za živce (idealna športa za vse, ki so preobremenjeni in pod vplivom stresa). Priporočljivo je izbrati srednje-vetrovno vreme, zmerne temperature in ne preveč razburkano morje.

Prehrana

V poletni vročini si privoščite vsaj tri, najbolje pa kar pet manjših obrokov dnevno. Jejte le, dokler ste res lačni. Velikost, obilnost porcij naj bo ustrezno odmerjena in prilagojena vašim dietnim ambicijam. Jejte z užitkom, počasi, pazljivo in zavzeto – med jedjo ne počnite nič drugega (branje, gibanje, klepet) in mislite samo na hrano. Na jedilnik uvrstite manj mastno oziroma pusto meso, ribe in morske sadeže, pa veliko svežega sadja in zelenjave. Uživajte dovolj tekočine – poleti vsaj 2,5 – 3,5 l (najbolje vode, brez kalorij, priporočljivo pa je tudi posneto mleko, tekoči jogurti, sirotka, sveži sadni in zelenjavni sokovi, zelenjavne juhe, sadni in zeliščni čaji ...). Pozno zvečer in ponoči se ne obremenjujte s hrano in pijačo – na počitnicah organizem potrebuje nočni počitek.

Sprostitev in razbremenitev

V času dopusta in počitnic, pa tudi poleti nasploh, sta počitek in sprostitev pisana z veliko začetnico tako pri lenuščkih in komotnežih kot tudi pri garačih in deloholikih. Večina dopustnikov, ki si v teh poletnih dneh nabira potenciale za uspešen jesenski skok v karieri, študiju, učenju in ostalem udejstvovanju, se zaveda, da je maksimalno ustvarjalen, učinkovit in uspešen lahko človek le, kadar je popolnoma relaksiran in razbremenjen. Na srečo je učinkovita sprostitev bolj vprašanje domiselnosti, originalnosti, navdušenja, razpoloženja in ambicij kakor pa časa in sredstev, ki so nam na razpolago. Navsezadnje se je mogoče učinkovito sprostiti, razvedriti in razbremeniti v relativno kratkem času (časovna investicija, ki se človeku kasneje brez dvoma mnogotero obrestuje) in brez polne denarnice. Omislite si, kar vam najbolj prija – sproščujočo masažo, nežnost ali skok med rjuhe z ljubljenim partnerjem, ples ob najljubši glasbi, poslušanje kasete za sprostitev, plavanje ali pa preprosto opazovanje podvodnega sveta, lahkotno telesno aktivnost, meditacijo ... Seveda pa si lahko brez najmanjšega občutka krivde enostavno vzamete čas zase in lenarite, sanjarite, zidate gradove v oblakih, opazujete življenje okoli sebe ali počnete kar koli (lahko popolnoma nič) – pomembno je, da uživate, počivate in se veselite življenja ne glede na morebitno poletno vročino v izbranem počitniškem kotičku.

Zmerno sončenje

Sonce je pravi balzam za dušo, eliksir za pobite, melanholične in depresivne posameznike, ki jih ubija tempo zahtevne vsakdanjosti. Poleg sončne svetlobe in toplote depresivnim prija tudi bivanje v čim bolj neokrnjeni in pristni naravi. Ptičje petje, žuborenje potočka, šepetanje vetra, ples dežnih kapelj, valovanje morja, šumenje gozda in podobni naravni efekti spodbujajo občutljive duše, premagujejo turobnost in dvigujejo razpoloženje. Potrebno si je zagotoviti primerno zaščito pred UV-žarki in vročino, ne pretiravati s sončenjem in ostati v senci med 11. in 16. uro.

Ekipa Mojedelo.com
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG