menu
poklici prihodnosti
Kako učinkovito študirati
Kako najbolje izkoristiti študentski čas? Radi bi se zabavali, redno opravili vse izpite in se nasploh imeli dobro. S tem ni nič narobe, vendar na fakulteti ste zato, da študij dokončate. Z diplomo pa pridobite vstopnico na trg dela. Da boste na njem uspešni, razmišljajte o razvoju kariere že med študijem. (podnaslov)

Ob začetku študija (pa tudi kasneje) je dobro, da ste prepričani, da ste se odločili za pravi študij. Kajti v življenju z zadovoljstvom opravljamo tisto, v čemer smo uspešni. Predpogoj za to pa je, da imamo radi svoje delo in študij in ob tem uživamo. Kako vem, da sem na pravem študiju? Nekateri so v pravilnost svoje odločitve prepričani že od prvega dne študija, vendar je to bolj izjema kot pravilo. Zato se potrudite in poiščite pri sebi odgovor, ali ste se pravilno odločili. Če se namreč uštejete že pri študijski smeri, bo karierna pot veliko težja.

  • Ugotovite, kaj bi radi počeli v življenju. Katere so tiste stvari, ki vas resnično veselijo in ki vam niso odveč? Služba predstavlja več kot polovico preživetega dneva, zato morate imeti svoje delo radi. V službo se boste odpravili vsako jutro. Kako bi radi začeli dan? Imate raje misel: »Že spet se moram ukvarjati s temi papirji!« ali »Danes me čaka dogovor o novem projektu, navdušen sem!« Če svoje službe ne boste opravljali z veseljem, boste težje dosegali dobre rezultate in manj boste zadovoljni. To pa verjetno ni vaša želja. Vzemite si čas in tehtno premislite, kaj si želite in kje se vidite čez 10, 20 ali 30 let.

  • Natančno preučite predmetnik študija. V roke vzemite predmetnik vaše študijske smeri (običajno je objavljen v posebnem priročniku ali na fakultetnih spletnih straneh) in ga natančno preučite. Poglejte, kateri predmeti vas čakajo med celotnim študijem (ne samo v prvem letniku). Kajti na večini fakultet so predmeti v prvem letu najmanj zanimivi, saj so osredotočeni na teorijo, kar je mnogokrat suhoparno, študenti pa dobijo občutek, da je to neuporabno. Zato obrnite list in raziskujte, kaj vas čaka v višjih letnikih: kakšne bodo vsebine, kako boste opravljali izpite, ali vas čakajo zanimive vaje, seminarji, strokovne ekskurzije in podobno. V vsem tem naboru vas vsaj delček predmetnika mora privlačiti. Nihče ne pričakuje, da vam bodo všeč vsa področja in da se boste z enakim veseljem učili na primer računovodstvo in trženje. Nekateri se bodo komaj prebili čez računovodstvo in brez težav opravili s trženjem, nekateri pa nasprotno. Zato je zelo dobro, da čim prej odkrijete, katero je vaše priljubljeno področje. To bo vaša osnova za načrtovanje in gradnjo kariere.

  • Pozanimajte se, kako je v praksi. Med študijem poizvedujte, kakšno kariero imajo diplomanti vaše študijske smeri. Kaj dejansko počnejo vsak dan v službi, kakšne so njihove zadolžitve, kako pogosto potujejo, koliko stika imajo s strankami, poslovnimi partnerji in podobno. Velikokrat se namreč izkaže, da študenti oziroma diplomanti nimajo prave predstave, kaj jih čaka po koncu študija. Zato vprašajte znance, prijatelje, kolege, ki opravljajo takšno službo, kako je dejansko videti. Na tak način si približate »resnični« svet, predvsem pa si boste lažje odgovorili na vprašanje, ali si tudi vi želite takšne kariere in kako se je boste lotili.

  • Poskusite. Denimo, da ste se poglobili vase in ste odločeni, da želite postati novinar na gospodarskem področju. Pogovarjali ste se s poklicnimi novinarji in ti so vas navdušili. Sedaj pa je na vas, da to poskusite. Vstopite v »resnični« svet še kot študent. Pokličite medije in vprašajte, če bi lahko opravljali prakso. Lahko vas zavrnejo, češ da ne potrebujejo kadra. Prosite jih, da bi radi vsaj za kakšen mesece delali prostovoljno, da bi radi spoznali, kako poteka delovni proces v medijih. Druga možnost je vključitev v časopise oziroma revije na fakulteti. Priključite se ekipi, ki ustvarja medij, poskusite napisati kakšen članek. Več različnih stvari boste poskusili, bolj boste prepričani, ali vas to resnično veseli. Ne čakajte do konca študija. Vstop na trg dela bo veliko bolj uspešen, če boste samozavestni in prepričani, kako in v katero smer želite razvijati svojo kariero.Sem na napačni fakulteti, kaj sedaj?

Če ste temeljito pregledali predmetnik, se pogovorili s prijatelji, se preizkusili v praksi in ugotovili, da vas na primer ekonomija ne veseli in da bi raje delali kot socialni delavec, še enkrat premislite. Prvi poraz na fakulteti (padec na izpitu, nižja ocena od pričakovane, ponavljanje letnika …) naj vas ne spravi v obup. Kajti odločitev za zamenjavo fakultete ni tako preprosta, kot zveni. Ravno tako ni preprosto preusmeriti karierne poti na popolnoma drugo področje. Če pa ste temeljito prepričani in ste odločeni zamenjati smeri, potem to vendarle storite. Pred tem pa nov študij analizirajte po enakih korakih kot prvega. Predvsem pa razmišljajte, kakšne nove karierne možnosti vam odpira drugi študij. Ne mislite samo na kratkoročne koristi, na primer manj zahtevni izpiti, ampak diploma katere fakultete vam bo dolgoročno prinesla boljšo izhodišče na trgu dela.

Raziskujte študij in odkrijte, katero je tisto področje, ki vas najbolj veseli. Zanimajte se, kako stvari potekajo v praksi.

(Valentina Franca)
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG