menu
poklici prihodnosti
Dodatna znanja za prodor na trgu dela
Znanja, pridobljena na fakulteti, so osnovni pogoj za načrtovanje kariere. Za uspešno zaposlitev veliko bolj štejejo tako imenovana »mehka znanja«, ki se ne preverjajo z izpiti. Če boste s tem začeli že v študijskem obdobju, si lahko pridobite veliko prednost pred drugimi iskalci zaposlitve.

V Sloveniji je več kot sto tisoč študentov. Vsak, ki bo končal študij, bo delodajalcu ponujal znanje, pridobljeno na določeni fakulteti. Na večino oglasov za prosto delovno mesto podjetja dobijo po več deset, tudi več kot sto prijav. Da bi delodajalca pritegnili, mu morate ponuditi ve č kot le na fakulteti pridobljena znanja. Katera znanja so najbolj zaželena in iskana?

Računalništvo

Skorajda ni službe, kjer ne boste potrebovali vsaj osnovnega računalniškega znanja. Nujno je poznavanje Microsoft Windows okolja, kar pomeni programe Word, Excell, Power Point in Internet Explorer. Brez tega enostavno ne gre. Na posameznih področjih se zahteva znanje zahtevnejših in specializiranih programov, kot je na primer SPSS za obdelavo statističnih podatkov. Zato se je dobro že na fakulteti pozanimati in se spoznati s programi, ki se uporabljajo na izbranem področju. S tem delodajalcu skrajšate čas uvajanja v delo, na kar ga na razgovoru vljudno opozorite.

Tuji jeziki

Enak pomen kot rač unalniško znanje imajo tudi tuji jeziki. Vsak zaposlitveni oglas zahteva znanje vsaj enega tujega ali svetovnega jezika (svetovni jeziki so angleščina, francoščina, španščina, ruščina, arabščina in kitajščina). Najpogosteje se zahteva znanje angleškega jezika. To ne pomeni zgolj poznavanje osnov, temveč tudi poznavanje strokovnih izrazov, sposobnost napisati uraden dopis, telefonsko komunikacijo in podobno. V zahtevnejših službah pa je treba voditi tudi sestanke v angleščini, se pogajati, predavati in podobno. Torej, ne smete se zadovoljiti s tem, da znate v Londonu naročiti kavo, ampak morate svoje znanje poglobiti. Znanje tujega jezika, ki sta ga prikazali na maturi, v letih študija hitro skopni, zato je dobro v tem času ohranjati stik z jezikom, kar lahko storite na različne načine.
  • Jezikovni tečaj: lahko se odločite za klasičen tečaj, druga možnost jekonverzacija v tujem jeziku, lahko pa se podate na izpopolnjevanje tujega jezika na poslovnem področju, na primer poslovne angleščine.

  • Mednarodno priznan certifikat: kar nekaj znanih univerz (med njimi so najboljpogosti izpiti britanskih univerz Cambridge in Oxford) ponuja možnost opravljanja mednarodno priznanih certifikatov na več stopnjah in področjih. S pridobljenim certifikatom lahko dokazujete znanje tujega jezika na določeni ravni ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini.

  • Branje: zelo dober način za vzdrževanje znanja tujega jezika je branje različnihknjig in člankov (leposlovnih, strokovne literature, internet …).

  • Študentske izmenjave: nekatera društva (večo tem v poglavju Kam poinformacije) na fakultetah so vključena v razne mednarodne mreže, v okviru katerih so pogoste študentske izmenjave. V Sloveniji sprejmete skupino tujih študentov, nato pa se podate k njim na obisk. Na takšen način, ne samo da spoznavate nove ljudi (in širite socialno mrežo), temveč ste »prisiljeni« komunicirati v tujem jeziku.

  • Študij v tujini: različni evropski programi (med njimi je najbolj znan Erasmus)omogoča, da (vsaj) en semester preživite na drugi evropski univerzi, kjer se udeležujete predavanj in v nekaterih primerih celo opravljate izpite.

  • Predavanja: med študijem vas bodo profesorji vsaj enkrat povabili na predavanjegostujočega profesorja iz tujine. Zakaj se ga ne bi udeležili? Zagotovo boste izvedeli kaj novega, poleg tega pa boste utrjevali tudi znanje tujega jezika.


Tudi pri tujih jezikih še vedno (in toliko bolj) velja rek, da kdor več zna, več velja. Torej je odločitev za drug tuj jezik več kot modra. Vendar katerega naj se lotim? Ena možnost je izpopolniti drug jezik, ki ste se ga učili na srednji šoli, to je običajno nemščina, francoščina, španščina ali italijanščina. Če vam ta jezik ni všeč in se ga v srednji šoli niste u čili z veseljem, poskusite kaj drugega. Če nimate izrazite želje po določenem jeziku, je dobro pozanimati se, kateri jezik bi vam v izbrani panogi zelo koristil, na primer če želite kariero v institucijah, je dobrodošla francoščina.

Č e imate že izbranega delodajalca (ali imate kadrovsko štipendijo), se pozanimajte, s katerimi podjetji največ posluje. Če veliko posluje z Nemčijo, se lotite učenja nemščine. Tudi tukaj velja, da se vaš delodajalec ne bo zadovoljil z znanjem, kako naročiti kosilo, ampak bo od vas pričakoval aktivno in strokovno znanje tujega jezika.

Slepo tipkanje

Čeprav se v izobraževalnem sistemu slepega, desetprstnega tipkanja u čijo mogoče le na srednjih administrativnih šolah, je to znanje več kot dobrodošlo v vsakem poklicu, kjer se uporablja računalnik. Res je, da se to znanje redko pojavi kot eden izmed pogojev za zasedbo delovnega mesta, vendar z njim lahko pridobite samo pozitivne točke, najbolj pa izstopa prihranek časa pri prepisovanju in pisanju različnih besedil, dopisov in podobno. Slepega tipkanja se lahko naučite na dva načina. Lahko se pridružite organiziranemu tečaju (za osnovno znanje zadostuje 30-urni tečaj), vendar je treba osvojeno znanje vaditi in utrjevati doma. Druga možnost je, da si priskrbite računalniške programe, ki so odličen pripomoček za osvojitev slepega tipkanja, na primer ASDF, Typing master, Keyboard master trial in podobni.

Javno nastopanje

Javno nastopanje se začne že pri tem, kako se predstaviti, kako nagovoriti prisotne in nadaljuje pri vodenju sestankov ter pogajanjih. Veliko znanja in dobri argumenti velikokrat ostanejo v zraku, če jih ne znamo »prodati«. Za primerjavo: če imate na prodajni polici dva enako kakovostna izdelka, eden je v lični embalaži, drugi pa v navadnem kartonu, katerega boste izbrali? Enako je v službi: če boste imeli odlično zamisel za nov projekt, vendar je ne boste znali uspešno predstaviti sodelavcem, poslovnim partnerjem ali investitorjem, bo vse skupaj ostalo v predalu. Kar pa seveda ni vaš cilj, zato se čim prej seznanite z veščinami javnega nastopanja. Prvi korak k temu lahko storite z branjem knjig, udeležbo na seminarjih in predavanjih. Z organizacijo tovrstnih izobraževanj se ukvarja veliko podjetij, pa tudi študentskih društev oziroma organizacij. Ravno ti ponujajo znanje po študentom dostopni ceni, zato jih izkoristite. Ko boste osvojili veščine javnega nastopanja, se vam bo zagotovo okrepila samozavest, kar se vam bo obrestovalo že med študijem (ustni izpiti!) kot tudi v karieri. Vendar ne pozabite, da morate »prodajati« kakovosten izdelek v privlačni embalaži in nikakor ne zgolj embalaže.

Iskanje (prve) zaposlitve

Včasih je veljalo, da so imeli diplomanti na stežaj odprta vrata pri delodajalcih. Danes žal ni tako. Za prvo zaposlitev se je treba v večini primerov pošteno potruditi, saj diplomantov na trgu dela ne manjka. Čeprav vas bo fakulteta naučila veliko, vam po vsej verjetnosti ne bo povedala, kako iskati zaposlitev. To zajema, kako napisati življenjepis, kako se predstaviti delodajalcu, kako mu utemeljiti, da zaposli ravno vas in podobno. Ta znanja si morate pridobiti sami, če si seveda želite kariernega uspeha. Poleg številnih priročnikov, tako slovenskih (zelo dobro branje je priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev?) in tujih, bodite pozorni na izobraževanja, ki jih pripravljajo kadrovske agencije, zavod za zaposlovanje in tudi razna študentska društva. Veliko tovrstnih informacij najdete tudi na zaposlitvenih sejmih, kadrovskih portalih (na primer mojedelo.com, mojeprvodelo.com, portalznanja.com) in v medijih.

Osnove ekonomije

Zakaj moram poznati ekonomijo? Saj vendar nisem vpisan na ekonomsko fakulteto! Drži, vendar bodo delodajalci tudi od strojnega inženirja pričakovali, da pozna razliko med neto in bruto prihodkom ali da zna razložiti razliko med davkom na dodano vrednost in dohodnino. Osnove ekonomije lahko pridobite prek raznih priročnikov, medijev in interneta, saj obstaja veliko spletnih strani z ekonomsko vsebino, na primer vzajemci.com, donos.net, denarnitok.com… Poznavanje ekonomskih pojmov prinaša koristi tudi zasebno, predvsem pri vprašanju, kako upravljati svoje premoženje oziroma kako postati finančno pismen. Kot študent se boste ukvarjali z mislijo, kako preživeti do konca meseca, po študiju se začnete spraševati, kako do stanovanja. Že danes začnite razmišljati (kar ne pomeni obremenjevati se) o tem in spoznavajte, kako deluje finančni trg.

Osnove prava

Ob misli na pravo si večina študentov predstavlja velike kupe knjig, dolgočasne zakone, počasna sodišča, bogate odvetnike … Morda vse to drži, vendar vam bo tako na službenem kot zasebnem področju zelo koristilo, če boste poznali, kako deluje naš pravni sistem in kje na internetu najdete zakone. Za pravne laike je ključno, da poznajo osnovne pravne pojme, da vedo povedati, kakšna je razlika med ustavo, zakoni, podzakonskimi akti, pogodbami, sodbo, tožbo, izterjavo in podobno. S temi pojmi se boste na tak ali drugačen način srečevali na vsakem delovnem mestu. Delodajalci pa bodo vaših pravnih znanja zagotovo veseli. Osnovna pravna znanja lahko v največji meri pridobite iz enostavnejših učbenikov, medijev, dober vir so tudi pravniki ali študenti prava in podobno.Obvladovanja stresa in zdravo življenje

Za učinkovit študij in uspešno kariero je zelo pomembna psihofizična sproščenost. S stresom ste se verjetno že srečali, med študijem in kasneje v službi pa bo stres žal vaš vsakdanji sopotnik. Redki so tisti, ki ga ne občutijo, za večino pa velja, da so živčnost, napetost, čustvene in/ali finančne skrbi zelo resni dejavniki tveganja, ki vas lahko iztirijo. Zato se čim prej naučite obvladovati stres in se sproščati. Kako se boste tega lotili, je odvisno predvsem od vaših osebnih lastnosti in vašega načina življenja. Nekatere sprosti športna aktivnost, kot sta tek v naravi in kolesarjenje, drugi prisegajo na jogo, tretji se zatopijo v knjigo in podobno. Tukaj žal ni čarobne formule, poleg tega se lahko na čin sproščanja med časom spreminja. Če se po čutite stresno zaradi ogromnega kupa knjig, ki ga morate naštudirati, potem vam bo bolj ustrezala sprostitev na kolesu kot pa branje. Da bi ugotovili, kaj vam najbolj ustreza, velja tudi tukaj pravilo, da poskusite različne aktivnosti in opazujte, kako učinkujejo na vas.

Poleg obvladovanja stresa je za človeka zelo pomemben uravnotežen način prehranjevanja in redna športna aktivnost. Mediji vsakodnevno pišejo o zdravi prehrani, tudi v knjigarnah in knjižnicah obstaja gora priročnikov o tem. Poiščite si tak način prehranjevanja, ki vam bo omogočal, da boste lahko delovali cel dan in da ne boste po obroku utrujeni. Kajti, samo če boste zdravi, boste lahko uspešno študirali in si gradili kariero.

Čustvena inteligenca

Veliko let je bil v ospredju inteligenčni kvocient (IQ, Intelligence Quotient) kot edini pokazatelj intelektualnih sposobnosti posameznika. Čeprav se mu še vedno pripisuje velik pomen, prihaja vse bolj v ospredje čustvena inteligenca (EQ, Emotional Quotient). Čustveno inteligenten posameznik ima sposobnost čutiti, uporabljati, komunicirati, prepoznavati, zapomniti si, učiti se od drugih, ravnati in razumeti čustva. V praksi to pomeni, da obvladuje situacijo, v kateri se znajde, zna nadzorovati čustva in se pogovarja na dostojen način. Čustveno inteligenco lahko pridobimo, najboljši trening je prebiranje knjig in priro čnikov s tega področja (najbolj znana je Čustvena inteligenca avtorja Daniela Golemana) in vsakodnevno utrjevanje v medosebnih odnosih. Zakaj je čustvena inteligenca tako pomembna? Lahko postanete vrhunski strokovnjak, ampak če ne boste sposobnosti voditi svojih podrejenih tako, da bodo zadovoljni in da bodo z veseljem delali, ne boste dober vodja. Kajti neprimerno vedenje do soljudi izzove odpor, padec motivacije, kar pomeni odhod dobrih kadrov iz podjetja in posledično nižjo uspešnost.

Kje naj začnem in kako naj vse uskladim?

Na prvi pogled se vam zdi, da je toliko stvari, ki jih »morate« med študijem početi, in sprašujete se, kje začeti in kako se vsega lotiti. Kot prvo se zavedajte, da študij traja več kot leto dni, zato si po letnikih razporedite aktivnosti, ki se jih želite udeležiti. Na primer v prvem letniku se odločite za jezikovni tečaj, v drugem za šolo retorike, v tretjem pa se za čnite zanimati, kako se napiše dober življenjepis. Za vse to je potrebna organizacija in jasna zavest, kaj boste najbolj potrebovali na svoji karierni poti in katere stvari vas najbolj veselijo. Temu primerno razporedite čas in denar, ki ga imate na voljo za te dejavnosti.

(Valentina Franca)
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG