menu
poklici prihodnosti
Psihometrično testiranje
Psihometrična testiranja so namenjena ocenjevanju primernosti kandidatov za zaposlitveno mesto in ocenjevanje zaposlenih v podjetju. Z njimi se opravljajo ocene osebnih kreposti in slabosti vseh potencialnih kandidatov. Tako pridobljeni podatki dajo delodajalcem jasnejšo sliko o osebnosti testiranih oseb.

Uporaba psihometričnih testov je v podjetjih vedno bolj pogosta, postaja del procesa selekcije. Poznamo predvsem dve specifični vrsti testiranja:
1. Testi sposobnosti, ki se uporabljajo za ocenitev vaših sposobnosti.
2. Testi osebnostnega profila, ki ustvarjajo profil vaše osebnosti in vaših osebnostnih značilnosti.

Zakaj podjetja sploh uporabljajo psihometrična testiranja?

Vse več delodajalcev uporablja psihometrično testiranje, da se izognejo težavam, ki so jih v preteklosti doživeli, ker so sklenili delovno razmerje z napačnim kandidatom. Zaradi vseh zakonskih obveznosti, ki jih danes spremlja sklenitev delovnega razmerja z novim delavcem, ni presenetljivo, da delodajalci iščejo orodja, s katerimi lahko temeljito preverijo kandidatovo ustreznost.

Koristni namigi pri opravljanju psihometričnih testiranj

Če niste še nikoli opravljali psihometričnih testov, jih zagotovo še boste v prihodnosti. Tisti, ki ste imeli s tem že izkušnje, pa se verjetno spomnite, da ste se soočili z nekaterimi nenavadnimi vprašanji, ki jih morda pred tem niste nikoli srečali. V nadaljevanju vam predstavljamo določene nasvete, ki vam lahko pomagajo razumeti postopek testiranja in njegov namen.

Pazite na čas, ki ga imate na razpolago.

Če na testu ni zapisano, koliko časa traja testiranje, obvezno vprašajte testatorja. In vedno imejte s seboj uro. Med izpolnjevanjem bodite zbrani in hitri, vendar kljub temu pozorni na malenkosti.

Bodite sproščeni!

Ne bodite preplašeni ali napeti, ker s tem izgubljate koncentracijo. Osebnostni testi so sestavljeni tako, da ni pravilnih ali napačnih odgovorov, zato ne poskušajte "pretentati" testa. Odgovarjajte hitro in po pravici. Testi imajo pogosto več podobnih vprašanj, s katerimi preverijo, ali so vaši odgovori konsistentni z vašimi prejšnjimi trditvami.

Ne dovolite, da vas drugi motijo.

Če test pišete skupaj z drugimi kandidati oz. konkurenti, se zavedajte, da tudi oni le rešujejo test. Koncentrirajte se raje nase in vaš lasten cilj. Bodite pozorni le na testatorja, ki ima pogosto nalogo, da opazuje kandidate pri pisanju.

Pridite pravočasno na testiranje.

Če boste pridrveli v sobo, kjer imate testiranje, v zadnjem hipu, boste porabili precej časa, da se pomirite in udobno namestite.

Po opravljenemu testiranju sledi interpretacija vaših odgovorov, ki jo opravijo strokovnjaki. Na rezultate čakate nekaj dni, nato imate vso pravico, da povprašate vodjo kadrovskega oddelka o končnih ugotovitvah analize vašega psihometričnega testa. Tudi če na koncu izberejo drugega kandidata, si profesionalni kadroviki vedno najdejo čas, da neizbranim kandidatom razložijo, kaj jih pri njih moti in jim podrobneje razložijo njihove sposobnosti in osebnostni profil. Na primer: »Nimate tipičnega profila timskega delavca, ki ga mi iščemo, ste bolj individualist.« Ali pa: »Sicer ste primerni za delo v skupini in zelo natančni pri rutinskem delu, vendar rezultati testiranja namigujejo na to, da s težavo opravljate samostojne odločitve in da neradi prevzemate dodatne odgovornosti.«.

Pomnite - psihometrično testiranje ni le metoda, ki omogoča delodajalcem, da vas podrobneje spoznajo, temveč tudi priložnost, da sami izveste več o sebi.

Ekipa Mojedelo.com
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG