menu
poklici prihodnosti
Informativni razgovori
Informativni razgovor je sredstvo, s katerim lahko podrobneje raziščete možne bodoče usmeritve v vaši karieri. Razlikuje se od klasičnega zaposlitvenega intervjuja, namenjen je zbiranju informacij o možnostih zaposlitve ter spoznavanju novih ljudi, ne pa agresivnemu prizadevanju za pridobitev takojšnje zaposlitve v obiskanem podjetju. Še posebej je lahko koristen za študente, ki se bližajo koncu študija, in za nove iskalce zaposlitve, ki so šele vstopili na trg delovne sile.

Pridobite informativni intervju

Vaš prvi cilj je razgovor s predstavnikom željenega podjetja. Težji del poti bo zainteresiranje ustrezne osebe, da vas bo želela spoznati. Začnite z pismom, kjer se kratko predstavite, poudarite, da izbirate informacije o s voji karierni usmeritvi in jih prosite za pomoč. Ne bo škodilo, če podate nekaj komplimentov podjetju, npr. "Zanima me kariera na področju razvoja informacijskih sistemov. Vaše podjetje sodi v sam vrh na tem področju, zato sem upal, da mi poveste, kakšna znanja in veščine pričakujete od osebe na izbranem delovnem mestu."

Cilj informativnega intervjuja

Klasičen informativni razgovor je pogovor z osebo, ki opravlja poklic in/ali delo, ki vas zanima.

Pogovor z ljudmi, ki ta poklic že opravljajo, je idealna priložnost, da iz prve roke izveste več o delu in zahtevah le-tega. Če boste z vašimi sogovorniki uspeli vzpostaviti prijateljski odnos, boste izvedeli marsikaj o njihovih karierah in poklicih, delovnih položajih in nalogah. Vaši poglavitni cilji, ki jih želite doseči na informativnih razgovorih, so:
  • Raziskava specifičnih kariernih področij.

  • Pridobivanje pomoči pri postavitvi ožjega področja zanimanja.

  • Naučite se žargona in pomembnih stvari v zvezi s področjem.

  • Širite vašo mrežo kontaktov za bodoče reference.

  • Oblikujete strategijo za vstop v vaše področje zanimanja.


Kako voditi informativni razgovor?

Pred razgovorom:

Naučite se čimveč o organizaciji. Napišite si vprašanja, ki jih želite vprašati. Če je mogoče, najdite informacije o človeku, s katerim boste imeli informativni razgovor. Oblecite se profesionalno. Prinesite kopije vašega življenjepisa (oddajte ga le, če vas za to prosijo). Bodite točni.

Med razgovorom:

Povejte, zakaj ste prišli. Začnite pogovor, saj ste vi pobudnik razgovora. Ne pozabite, da je namen razgovora zbiranje informacij in iskanje nasvetov, ne iskanje zaposlitve. O slednji se pogovarjajte le, če oseba na drugi strani odpre to temo. Držite se dogovorjenega trajanja sestanka.

Po razgovoru:

Pošljite zahvalno pismo. Osebo občasno informirajte o vašem napredku na področju, pustite si odprta vrata za bodoče kontakte s to osebo. Naredite analizo – ste dobro izpeljali razgovor, je bila vaša komunikacija dobra, bo imel vaš sogovornik dobro mnenje o vas? Ste prejeli koristne informacije? Bi potrebovali razgovor še s kom s tega strokovnega področja.

Kaj vprašati?

Naredite seznam vprašanj, na katere bi želeli dobiti odgovore. Uporabljajte vprašanja odprtega tipa, na katera vaš sogovornik ne more odgovoriti zgolj z da ali ne. Postavljate lahko naslednje sklope vprašanj:

Vprašanja o kariernem področju:

Katera delovna mesta so na razpolago v sklopu izbranega kariernega področja? Kakšno izobrazbo in usposabljanja zahtevajo? Katere negativne vidike tega poklica vidite? Kakšno prihodnost napovedujete izbranemu poklicu? Katere revije, knjige, spletne strani lahko spremljam, da bom na tekočem z razvojem tega poklica? Obstajajo kakšne profesionalne organizacije, izobraževalna srečanja, namenjena strokovnjakom s tega področja?

Vprašanja o organizaciji:

Kratkoročni in dolgoročni cilji organizacije, kot so rast, novi proizvodi in storitve ter odpiranje novih poslovnih oddelkov ali enot. Filozofija organizacije in vrste dosegljivih programov uvajanja.

Opis tipične karierne poti od začetne točke do vodstvenega položaja.

Informativni razgovor je ena izmed oblik mreženja. Več ljudi s področja, v katerem bi želeli delati, poznate, boljše so vaše možnosti za pridobitev koristnih informacij o aktualnih prostih delovnih mestih.

Ekipa Mojedelo.com
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG