menu
poklici prihodnosti
Mreženje, kako in zakaj
Vam prijavljanje na zaposlitvene oglase ne prinaša pričakovanih rezultatov? Čas je, da začnete z mreženjem! Mreženje (ang. »networking«) je iskanje zaposlitve s pomočjo oseb, ki jih poznate. Je oblika iskanja zaposlitve, ki gradi na vaših poznanstvih, osnovni cilj te metode pa je, da je čimveč vaših znancev obveščenih o vašem iskanju zaposlitve in vam pri tem aktivno ali pasivno pomagajo.

Trikotnik mreženja.

Proces mreženja vedno vpleta 3 strani – delodajalca, kandidata za delovno mesto in osebo, ki kandidata priporoči oz. kontakt. Ta oseba izpostavi svojo integriteto, saj na nek način jamči, da je kandidat, ki ga predlaga, sposoben in ustrezen za delovno mesto. Prevladujoče mišljenje, da je mreženje sredstvo, ki daje priložnost predvsem slabšim kandidatom preko dobrih vez, je zmotno. Idealni izid mreženja je, da so z rezultatom zadovoljni podjetje, kandidat in oseba, ki ga je predlagala. V primeru, da se kandidat izkaže za neustreznega, potem trpi ugled osebe, ki je kandidata predlagala. Sam koncept mreženja temelji na tem, da posrednik »zastavi« svoj dober glas za kandidata, zato bo pazil, da bo kandidat res to, kar podjetje potrebuje.

Mreža kontaktov.

Mrežiti začnete z razvijanjem vaše mreže kontaktov. Priskrbite si imena posameznikov, ki vam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve. Ta imena lahko pridobite iz večih virov; to so lahko ožji in širši krog družine, prijatelji, osebje v informacijskih centrih – upravniki ali knjižničarji podatkovnih virov. Mrežite lahko tudi med profesorji, sošolci, starejšimi študenti/absolventi, bivšimi delodajalci ali sodelavci, vašimi nekdanjimi dobavitelji in strankami, člani poslovnih združenj, kamor ste včlanjeni itd.

Ko določite ljudi, s katerimi bi radi govorili, začnite načrtovati pogovore z namenom pridobiti informativne intervjuje. Cilj slednjih je zbrati in navezati čim več stikov, na katere se lahko zanesete in od njih nekaj pričakujete. Kaj pa dejansko lahko pričakujete od vaših mrežnih kontaktov? Nekateri vas lahko obvestijo o zanimivih oglasih v podjetju, kjer delajo, drugi pa vam lahko zagotovijo sestanek pri kadroviku ali vodstvenemu delavcu zanimivega podjetja.

Osebe, ki ste jih izbrali kot svoje potencialne "agente", kontaktirajte osebno ali prek e-pošte, če se vam zdi osebni stik preveč agresiven. Ko kličete osebo, s katero bi se radi dogovorili za srečanje, razložite namen vašega klica, izrazite željo po srečanju in določite morebitni termin srečanja.

Vedno pripravljeni za mreženje.

Napišite si kratek povzetek ali ključne vsebine o tem, kaj se boste pogovarjali po telefonu. Z dobro pripravo boste izgubili tremo pri klicu. Sogovorniku na drugi strani slušalke boste dajali občutek organiziranosti in profesionalnosti. Če je oseba zaradi obilice dela velikokrat zasedena, jo pokličite pred 9.00 dopoldan oziroma po 17.00 in jo poskušajte dobiti na njegov osebni telefon. Če kličete na podlagi dogovora z neko tretjo osebo, to omenite v začetni fazi pogovora in takoj izrazite potrebo po osebnem srečanju. Ob tem namignite, da potrebujete za osebno srečanje le 20 minut časa in se tega na sestanku tudi držite.

Pripravite dokument (elektronsko pismo) v katerem se na kratko predstavite. Ta dokument pošljite vsem, ki ste jih klicali, saj želite, da poznajo osnovne oporne točke vašega življenjepisa – predstavite svoje dosedanje izkušnje in uspehe, povejte tudi kakšno delo vas zanima.

S kombiniranjem mreženja in ostalih metod iskanja zaposlitve (vpisovanje v baze iskalcev, spremljanje zaposlitvenih oglasov itd.) lahko dosegate zelo dobre rezultate. Na primer: zanimivo podjetje objavi oglas. Pogledate na svojo listo, če je kateri izmed vaših kontaktov povezan s tem podjetjem. Pokličete ga in vprašate, ali vam lahko priskrbi nekaj dodatnih informacij o tem, kakšnega sodelavca podjetje išče, ali če vam lahko celo pomaga priti do razgovora.

Mreženje je namenjeno proaktivnim iskalcem zaposlitve. Preskočite vrsto, dokopljite se do informacij o zanimivih delih in naredite vse, da boste kadrovika prepričali, da vam ponudi razpisano delo.

Ekipa Mojedelo.com
24.03. 37. Business Meetups Nova Gorica
06.03. Roadshow Nova Gorica
09.12. 34. Business Meetups Nova Gorica
arhiv novic
novice kariernega centra
20.11. 13. Business Meetups Nova Gorica
16.06. 10. Business Meetups Nova Gorica,
11.06. Prva poletna šola za vse študente VIRS Primorske
arhiv novic
VIRS kot partner
SSN
Eurocampus
CUG